Ki a világból

Hogyan utazzunk olcsón?

2017. január 01. - egy.

Nemrég összeszámoltam, 2016-ban pont kilenc országban jártunk a kétéves lányommal. Mentünk vonattal, repülővel, kocsival, hajóval, busszal, gyalog... Aludtunk nagyon rossz és nagyon jó szálláson, másztunk hegyre és ereszkedtünk völgybe - mozgalmas év volt, na. Pár napja pedig megkaptam Twitteren a javaslatot/kérdést: blogposzt arról, hogyan kell ennyit utazni. A válasz kézenfekvő: a legolcsóbb utakat kell megcsípni.

olcsoutazas.jpg

Amennyiben nem nyertél a lottón, de állandó mehetnéked van, íme pár tipp, ami segíthet, hogy olcsón utazhass:

- Kiavárosból-tipp 1: kutatómunka

Kövessük a legolcsóbb utakra specializálódott hírportálokat, blogokat! Személyes favoritok: Utazómajom oldal, TravelFree blog, Repjegyportál. Ezeken időről-időre felbukkan egy-egy error fare vagy visszautasíthatatlanul alacsony áron rendszerbe kerülő szállás. Persze nem mi leszünk az egyetlenek, akik az olcsó jegyekre vadásznak - bizony könnyen megeshet, hogy a jó ajánlatokra honfitársaink százai hamarabb lecsapnak, így mi hoppon maradunk, de ne adjuk fel! Láttam én már 680 forintos izraeli repjegyet, egyeurós Air Asia tiketeket és tízzlotyis krakkói buszjegyet is...!

 

- Kiavárosból-tipp 2: kombinációs készség

Odarepülsz, körbenézel, visszarepülsz. De mi lenne, ha... odarepülsz, átkompozol a szomszédos ország fővársába, továbbbuszozol egy harmadikba, átvonatozol a következőbe, és onnan repülsz haza? Éljenek az egyirányú repjegyek! Csak pár kedvenc: oda Budapest-Koppenhága, vissza Malmö-Debrecen. Oda Budapest-Helsinki, vissza Tallinn-ból. Érkezés Fuerteventurára, visszaindulás a szomszédos Lanzarote szigetéről... Érdemes a környező repjegyekkel is játszani: Budapest mellett Debrecen, Bécs, Nagyvárad és Pozsony is megjelenhet, Milánóban a Bergamo és Malpesa is játszik, Londonnal számtalan opciónk van, de még Brüsszelt is érdemes Charleroi mellett a Zaventemre is megnézni - és így tovább.

 

- Kiavárosból-tipp 3: kézipoggyász-krú

Hála a fapadosoknak, az igazán olcsón utazni vágyók a fillérb@száson kívül egy másik nagyon hasznos képességgel is gazdagodhatnak: megtanulnak gazdaságosan, minimalista módon pakolni. Igen, a kézipoggyászosokra gondolok, akik maximális helykihasználás jelszóval képesek gyufaskatulyányira hajtogatni egyheti váltás ruháikat. Korábban én is bejártam Thaiföldet egy szál hátizsákkal, de gyerekkel azért más a helyzet. Két éves kor alatt a kézipoggyász helyett felvihető pelenkázótáska csurig tömése lehet egy opció, ám a legjobb megoldás megtanulni, hogyan kell tényleg keveset csomagolni. Ez bizony belföldi utazásnál is jól jön, amikor az egyik kézre jut a gyerek, másikra a táska, és több csomagot csak saját testi épségünk veszélyeztetése mellett tudnánk csak magunkra aggatni.

 

- Kiavárosbol-tipp 4: olcsó szállás

Babával már a couchsurfing nem játszik, de ifjúsági szállásokon és olcsóbb hostelekben még mindig nagyon jól el tudunk lakni, sőt, a bivaktól, vadkempingtől sem riadnék vissza. A szállások nagy részét egyébként a Booking.com-on foglalom, eddig nem kellett csalódnunk. Érdemes többször visszanézni az aktuális foglalásra, Izraelbe például ugyanazt sokkal olcsóbban is le tudtam foglalni ugyanoda - egy héttel indulás előtt. A repjegyeknél említett akciókat itt is érdemes kihasználni.

 

Dióhéjban ennyi. Persze az igazi hardcore olcsóutazók ezeknél az alaptippeknél sokkal többre képesek, akár stoppolni, vagy munkát vállalni az adott országban, de személy szerint kisgyerekkel inkább a közepesen eltervezett utakat választom. Majd talán 2017-ben merészebb leszek!

Kép: sky-tours.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr3012031721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása