Ki a világból

Úticél-ajánló: Stockholm (S)

2017. február 22. - egy.

Anya sosem fázott még annyira, hogy a szobából kilépva automatikusan könnyezzen a szeme. Vagy hogy kapásból pizsamára húzza a téli ruháit, és mindent, de mindent felvegyen, amit csak a bőröndbe pakolt. És ragyogó napsütésben szakadó hóesésért is egészen Svédországig kellett mennie, ahol élete legdrágább dobozos üdítőjét is sikerült elfogyasztania. Ebben a pár mondatban pedig néhány sztereotipizált vonást is sikerült elrejteni...

Stockholm Svédország fővárosa, 14 szigetre épült, amelyeket 53 híd köt össze. Nem véletlen, hogy a város harmadát a vízi utak teszik ki, míg újabb harmadát parkok adják, így korántsem a zsúfolt metropolisz benyomását nyújtja, hanem igenis élhető, emberarcú városét, amelyet például a járdától és úttestől külön szinten futó bicikliutak, az általánosnak mondható rendezett utcakép, és a letisztult, mégis funkcionális skandináv design szeretete is jól jellemez. Ez a "jólét" sajnos magyar zsebnek kissé magas árakkal és meglehetősen hűvös időjárással párosul, lásd fentebb.

Szállás, információ: Az általánosnak mondható magas áraknak köszönhetően a vékony pénztárcájú utazó legolcsóbban hostelben szállhat meg, de még így is egy hotel árát fogjuk kifizetni. Igazi csemege a lakóhajó / hostellé alakított hajó, az interneten többet is kínálnak kiadásra. Nagyon alapos és használható információkat és tippeket kapunk a városról, látnivalóiról a www.visitstockholm.com oldalon - többek közt a számos ingyenesen látogatható múzeum listája is megtalálható rajta. 

Megközelítése: Budapesttől 1951 km távolságra fekszik, a repülőgépek ezt a távot kicsivel több, mint két óra alatt teszik meg - azonban ha a Skavsta reptérre érkezünk, számoljunk még másfél óra buszozást Nyköpingből a fővárosba. Sajnos az AirBaltic által preferált Arlanda sem a legtökéletesebb opció, itt minimum fél órát buszozhatunk, vagy választhatjuk az Arlanda Express-t, így vasúton húsz perc alatt elérjük Stockholmot.

Gyerekkel ajánlott? Igen, hiszen számos olyan programból választhatunk, amely leköti a legkisebbeket és a nagyobb gyerekeket is egyaránt. Ki ne lelkesedne például a Vasamuseet eredeti viking hajójáért? Vagy az Aquaria Vattenmuseum víz alatti alagutaiért? A Spelmuseet videójátékaiért? Gröna Lund vidámparkjáért? A lovagkori fegyvereket és viseletet bemutató tárlatért? Jó idő esetén ott a skanzen, a gyerekirodalomnak szentelt Junibacken és a Kungliga Djurgården állatokkal benépesített parkja is. A 155 méter magas tévétorony, a Kaknästornet eléggé kiesik a turisták által leginkább látogatott óvárosi övezet, a Gamla Stan "bűvköréből", mégis érdemes felkeresni, mert ritkán adódik lehetőség huszonnyolc emelet magasan kávézni, miközben jó idő esetén akár hatvan kilométerre is elláthatunk.

"Ki a világból-tipp": Egy gyors városlátogatás Rigában? A Tallink kompjáratai gyakorta akciós, tízeurós jegyekkel várják a Stockholmból Rigába indulókat, akár a visszautat is érdemes innen tervezni.

 

Képek: saját / pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr8812318045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása