Ki a világból

Úticél-ajánló: Tarcali bányató (H)

2017. március 29. - egy.

Anya családlátogat a keleti végeken, és persze megint rajta van a mehetnék. Így hát csak egy lelkes nagybácsi és nagynéni, egy autós ülés és egy izgága kutya kell az első tavaszias túrához, amelyet azért jól le is rövidítettünk, hogy hordozó hiányában a Kétéves is saját lábán jöhessen. Micsoda anyagerinc-kímélő megoldás....!

Tarcal egy apró település Szabolcs-Szatmár és Borsod megyék határán. Történelme összeforrt Tokajéval; a híres szőlőtermő vidék vulkanikus és üledékes kőzetekből álló, messziről látszó hegye, a Nagy Kopasz adja Tarcal szomszédságát. A hegy lábánál található a bányató, amely meglepően azúrkék vizével sok turisa szívét megdobogtatja. A Nagy Kopasz vulkanikus eredetű andezitét a tavat övező függőleges sziklafalakban is megfigyelhetjük. A bányamunkák után visszamaradt gödröt ez esetben nem a talajvíz, hanem a csapadék és forrásvizek töltötték fel. A község központjából indulva alig egy kilométer séta után a 2015-ben átadott Áldó Krisztus szoboroz érünk, innen a legszebb a kilátás a bányatóra, valamint a messzeségben felismerhető egykori Tisza-mederben kialakult holtágakra, halastavakra - és a másik oldalon magára Tarcalra is. Készüljünk úgy, hogy a csúcson elég szeles lesz az időjárás. 

Szállás, információ: A tokaji régió egyik előnye, hogy minden "kaliberű" utazónak kínál megfelelő szállást. Ha elég vastag a tárcánk, a szállónak átalakított Degenfeld-kastélyt is választhatjuk, de a Henye-domb kulcsosháza egészen biztosan nem fogja a kispénzű turistát sem adósságba verni. Szerencsére Tarcal hivatalos honlapján is kaphatunk szállástippeket: www.tarcal.hu/szallashelyek/

Megközelítése: Budapesttől 220 km távolságra fekszik, Tokaj és Szerencs felől is kényelmesen megközelíthető. 

Gyerekkel ajánlott? Igen, hiszen a kék víz és a magas sziklafalak különlegességgé varázsolják a baranyai vizecskét. Bár fürdésre nem ajánlott - erre tábla is figyelmeztet - , horgászni azonban lehet. Bár tavasszal még viszonylag kopár, nyárra szépen bezöldül a környék, addig keressük az első virágok színfoltjait: ottjártunkkor épp a martilapu sárgállott a parton. A túl sok energiával bírók (lásd: saját gyermekem) pedig szépen kialakított sétaúton mászatnak a tó irányából az Áldó Krisztus szoborig. Az aszfaltozott út kerekesszékkel és babakocsival is járható. Fent csak pár piknikpadot és gyógynövényágyásokat találunk, így mosdót, pelenkázót ne is keressünk. 

"Ki a világból-tipp": Nyáron is megéri visszalátogatni, hiszen pár éve a tartósan meleg vízben felbukkantak az apró, 2-3 centis édesvízi medúzák, amelyek nem csípnek, de egészen egzotikus látvány az eddig tengerből ismert csalánozók látványa - itthon.

Képek: origo.hu / saját

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5912382411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása