Ki a világból

Úticél-ajánló: Jama Pekel (SLO)

2017. május 31. - egy.

Anya megint összeszervezi a tutit: amíg Apa bicikliversenyen indul, összetrombitálja a nagyszülőket, és rögtönzött fefedezőtúrára kel a kis csapat Szlovénia kevésbé ismert részeire. És hogy barlangászáshoz mi a megfelelő öltözet? Kétéves szerint csakis a rózsaszín tüllszoknya jöhet szóba...!

Jama Pekel, vagyis Pokol barlang... félelmetesnek hangzik, de a 'pekel' korábban minden sötét lyukra vonatkoztatott név lehetett, így kovácsműhelytől a víznyelőkig mindenre alkalmazták. Eme karsztbarlang ördöggel való összekapcsolását jó fantáziájú környékbelieknek köszönhetjük, akik a barlang bejáratánál található sziklákba a patás rémalakot képzelték bele. Valójában a barlang már hárommillió évvel ez előtt is lakott volt - na nem holmi démonok által - hanem - ahogy azt az itt talált csontok is bizonyítják - a neandervölgyi ősember használhatta menedéknek. 1860-ban nyílt meg a látogatók előtt először, a modern turisták pedig 1972 óta túrázhatják végig az alig több, mint egy kilométer hosszú, két szintre ("vizes" és "száraz" részekre) tagolt barlangot, amelyben még egy föld alatti vízesés is lapul. 

Szállás, információ: Érdemes a közeli Šempeterben szállást foglalni (magánházaknál vagy kempingben), igazán bájos vidéki település, római kori emlékekkel, amelyet a barlang mellett ajánlott felfedezni. Ráadásul informatív honlappal rendelkeznek, ahol a Pokol barlangról is részletes információkat (belépő, nyitvatartás, történet) közölnek:  http://www.td-sempeter.si/en/narava/jama-pekel

Megközelítése: Budapesttől 420 km távolságra fekszik, pont Maribor és Ljubljana közt. Ezt mindegy négy óra alatt tehetjük meg autóval, ez pont annyi, amit még a gyerekek kibírnak egy helyben, és a hosszú autózás után jó lesz a barlang hűvösében megmozgatni az elgémberedett lábakat. 

Gyerekkel ajánlott? Természet iránt érdeklődőknek mindenképp: hol máshol látnánk apró denevéreket és barlangi patakokban fürdőző rákokat? A barlang különlegessége, hogy testközelből figyelhetjük a csodás karsztformációkat; függő és álló cseppkövek, cseppkőoszlopok közt vezet az út.

"Ki a világból-tipp": A barlangban állandó tíz fok van, így egy vastagabb pulóvel mindenképp legyen nálunk, és a néhol sáros, göröngyös út miatt gondoskodjunk a bokát tartó, masszív lábbeliről is. 

Képek: saját, td-sempeter.si

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5812673721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása