Úticél-ajánló: Jama Pekel (SLO)

2017. május 31. - egy.

Anya megint összeszervezi a tutit: amíg Apa bicikliversenyen indul, összetrombitálja a nagyszülőket, és rögtönzött fefedezőtúrára kel a kis csapat Szlovénia kevésbé ismert részeire. És hogy barlangászáshoz mi a megfelelő öltözet? Kétéves szerint csakis a rózsaszín tüllszoknya jöhet szóba...!

Jama Pekel, vagyis Pokol barlang... félelmetesnek hangzik, de a 'pekel' korábban minden sötét lyukra vonatkoztatott név lehetett, így kovácsműhelytől a víznyelőkig mindenre alkalmazták. Eme karsztbarlang ördöggel való összekapcsolását jó fantáziájú környékbelieknek köszönhetjük, akik a barlang bejáratánál található sziklákba a patás rémalakot képzelték bele. Valójában a barlang már hárommillió évvel ez előtt is lakott volt - na nem holmi démonok által - hanem - ahogy azt az itt talált csontok is bizonyítják - a neandervölgyi ősember használhatta menedéknek. 1860-ban nyílt meg a látogatók előtt először, a modern turisták pedig 1972 óta túrázhatják végig az alig több, mint egy kilométer hosszú, két szintre ("vizes" és "száraz" részekre) tagolt barlangot, amelyben még egy föld alatti vízesés is lapul. 

Szállás, információ: Érdemes a közeli Šempeterben szállást foglalni (magánházaknál vagy kempingben), igazán bájos vidéki település, római kori emlékekkel, amelyet a barlang mellett ajánlott felfedezni. Ráadásul informatív honlappal rendelkeznek, ahol a Pokol barlangról is részletes információkat (belépő, nyitvatartás, történet) közölnek:  http://www.td-sempeter.si/en/narava/jama-pekel

Megközelítése: Budapesttől 420 km távolságra fekszik, pont Maribor és Ljubljana közt. Ezt mindegy négy óra alatt tehetjük meg autóval, ez pont annyi, amit még a gyerekek kibírnak egy helyben, és a hosszú autózás után jó lesz a barlang hűvösében megmozgatni az elgémberedett lábakat. 

Gyerekkel ajánlott? Természet iránt érdeklődőknek mindenképp: hol máshol látnánk apró denevéreket és barlangi patakokban fürdőző rákokat? A barlang különlegessége, hogy testközelből figyelhetjük a csodás karsztformációkat; függő és álló cseppkövek, cseppkőoszlopok közt vezet az út.

"Ki a világból-tipp": A barlangban állandó tíz fok van, így egy vastagabb pulóvel mindenképp legyen nálunk, és a néhol sáros, göröngyös út miatt gondoskodjunk a bokát tartó, masszív lábbeliről is. 

Képek: saját, td-sempeter.si

Úticél-ajánló: Lanzarote (E)

Anya kipróbálja, milyen a téli getaway meg mínuszból a nyárba... És ha már homár, miért is ne a Kanári-szigetek legyen a célpont? Plusz egy csavart is bele: érkezés Fuerteventura, indulás vissza Lanzarote szigetéről. Na jó, kalandvágy mellett inkább azért is, mert így bombaolcsó jegyeket sikerült foglalni februárra. 

Lanzarote nem sokban tér el a már korábban bemutatott Fuerteventura szigettől. Ugyanúgy vulkanikus sziget az afrikai partoktól párszáz kilométernyire az Atlanti-óceánban - mégis sokkal karakteresebb, töményebb, mint a szomszédja. Ez leginkább annak az 1730-as években történt vulkánkitörésnek köszönhető, ami nagyban hozzájárult a déli-délnyugati területek formálásához. A végtelen fekete lávaföldek, a valószerűtlenül vörös-sárga-barna csúcsok, a mozgalmas partszakaszok, vagyis a nyers anyatermészet nagy kontrasztban áll az északi részek már megszelidített, mezőgazdaságra berendezkedett, bájos kis fehérházas falvaival. 

Szállás, információ: Lanzarote szállásai nem kifejezetten olcsóbbak a többi szigethez képest, sőt! Főszezonon kívül azonban egészen elfogadható. A legjobb, hogy eldugott ökotanyától a szörfbungallón át a homokos partú hotelig mindenből választhatunk. Sok szállás kínál biciklikölcsönzést is, amivel érdemes élni is, hiszen az aprócska szigetet könnyűszerrel felfedezhetjük drótszamáron is, tényleg alig vannak távolságok. Ez esetben gyerekülést jó, ha viszünk magunkkal, mert sehol nem láttam kölcsönözhetőt... Nem úgy az autós verziók: a már említett CICAR itt is megbízhatóan, jól teljesített. Hivatalos turisztikai weboldal: http://www.hellocanaryislands.com/lanzarote/

Megközelítése: Budapesttől 3490 km távolságra fekszik, a Wizzair ezt a távot öt óra alatt teszi meg. Ez egy örökmozgó gyerekkel meglehetősen hosszú, de kibírható. Ahogy korábban, itt is megemlítem a tuti kombinációt: A visszautat foglalhatjuk az egyik szomszédos szigetről is. A komp ugyan meglehetősen borsos áron dolgozik, így csak akkor tegyük ezt, ha kalandvágyók vagyunk - vagy ha nagyon jó áron találunk repjegyet mondjuk Lanzarote-Budapest viszonylatban.

Gyerekkel ajánlott? Nagyon is. A nagyobbak biztosan izgalomba jönnek a valódi vulkán belsejébe szóló túrától, vagy a klasszikus turistás tevegeléstő a Timanfaya nemzeti parkban. A család apraja-nagyja  élvezheti a nyugisabb, homokos partokat a déli-délkeleti részeken, míg a fiatalok választhatják Famara szörfparadicsomát vagy a Museo Atlantico-t, Európa egyetlen vízalatti múzeumát, ahová több városból is szerveznek merülős vagy sznorkeles túrát. 

"Ki a világból-tipp": A néha túlzsúfolt Timanfaya helyett (amennyiben le tudunk mondani a századmagunkkal élőláncban való tevegelésről) választhatjuk a szomszédos Los Volcanes natúrpark vulkánjait, amelyeket teljesen ingyen, szépen kijelölt, informatív táblákkal ellátott utakon járhatunk be.

 

Képek: saját

Úticél-ajánló: Tarcali bányató (H)

Anya családlátogat a keleti végeken, és persze megint rajta van a mehetnék. Így hát csak egy lelkes nagybácsi és nagynéni, egy autós ülés és egy izgága kutya kell az első tavaszias túrához, amelyet azért jól le is rövidítettünk, hogy hordozó hiányában a Kétéves is saját lábán jöhessen. Micsoda anyagerinc-kímélő megoldás....!

Tarcal egy apró település Szabolcs-Szatmár és Borsod megyék határán. Történelme összeforrt Tokajéval; a híres szőlőtermő vidék vulkanikus és üledékes kőzetekből álló, messziről látszó hegye, a Nagy Kopasz adja Tarcal szomszédságát. A hegy lábánál található a bányató, amely meglepően azúrkék vizével sok turisa szívét megdobogtatja. A Nagy Kopasz vulkanikus eredetű andezitét a tavat övező függőleges sziklafalakban is megfigyelhetjük. A bányamunkák után visszamaradt gödröt ez esetben nem a talajvíz, hanem a csapadék és forrásvizek töltötték fel. A község központjából indulva alig egy kilométer séta után a 2015-ben átadott Áldó Krisztus szoboroz érünk, innen a legszebb a kilátás a bányatóra, valamint a messzeségben felismerhető egykori Tisza-mederben kialakult holtágakra, halastavakra - és a másik oldalon magára Tarcalra is. Készüljünk úgy, hogy a csúcson elég szeles lesz az időjárás. 

Szállás, információ: A tokaji régió egyik előnye, hogy minden "kaliberű" utazónak kínál megfelelő szállást. Ha elég vastag a tárcánk, a szállónak átalakított Degenfeld-kastélyt is választhatjuk, de a Henye-domb kulcsosháza egészen biztosan nem fogja a kispénzű turistát sem adósságba verni. Szerencsére Tarcal hivatalos honlapján is kaphatunk szállástippeket: www.tarcal.hu/szallashelyek/

Megközelítése: Budapesttől 220 km távolságra fekszik, Tokaj és Szerencs felől is kényelmesen megközelíthető. 

Gyerekkel ajánlott? Igen, hiszen a kék víz és a magas sziklafalak különlegességgé varázsolják a baranyai vizecskét. Bár fürdésre nem ajánlott - erre tábla is figyelmeztet - , horgászni azonban lehet. Bár tavasszal még viszonylag kopár, nyárra szépen bezöldül a környék, addig keressük az első virágok színfoltjait: ottjártunkkor épp a martilapu sárgállott a parton. A túl sok energiával bírók (lásd: saját gyermekem) pedig szépen kialakított sétaúton mászatnak a tó irányából az Áldó Krisztus szoborig. Az aszfaltozott út kerekesszékkel és babakocsival is járható. Fent csak pár piknikpadot és gyógynövényágyásokat találunk, így mosdót, pelenkázót ne is keressünk. 

"Ki a világból-tipp": Nyáron is megéri visszalátogatni, hiszen pár éve a tartósan meleg vízben felbukkantak az apró, 2-3 centis édesvízi medúzák, amelyek nem csípnek, de egészen egzotikus látvány az eddig tengerből ismert csalánozók látványa - itthon.

Képek: origo.hu / saját

Így repüljünk kisbabával

Emlékszem, mennyire örültem volna az első repülésünk előtt egy összefoglalónak, hogy mégis mire készüljek, lehet-e ezt vagy azt vinni, vajon kellene-e füldugóval készülnöm az utastársak részére, ha végigüvölti az utat, és egyébként is, mi fog történni. Vagy csak egy baráti hátbaveregetésnek, hogy elhiggyem, minden rendben fog menni. Előbbivel tudok szolgálni, kedves babával repülni készülő szülők, íme néhány hasznos tipp:

1- Hordozó. Mivel alapvetően nem vagyok babakocsi-ellenző elvakult hurcimama, nálam a babakocsi praktikussági okokból esett ki: túl nagy helyet foglal el, és bár ingyenesen vihető fel a repülőgép fedélzetére, ha kétévesnél fiatalabb gyermekkel utazunk, de nyűgnek tartom. A csatos hordozó vagy karikás kendő (link) sokkal praktikusabb, mert a) ugyanúgy lehet bennük szállítani a gyermeket, b) jól összehajtogatva a babatáskába is beférnek, c) apa is könnyen magára tudja applikálni, d) a transzferbuszon vagy hídon is gond nélkül használható. A kendővel e) nem mellesleg fedélzeti szoptatás közben is diszkréten takarhatjuk magunkat.

2- Cumi. Apropó, fedélzeti szoptatás... Fel- és leszálláskor a babák érzékeny füle is megérzi a nyomáskülönbséget, és a legtöbb gyerek ilyenkor nyűgösködik egy kicsit. Segít, ha nyelnek, isznak valamit, és vérmérséklettől függően a cumi is beválhat. A RazzBaby önzáródó cumijai leeséskor bezáródnak, így nem lesz piszkos maga a cumi rész, ezért utazáshoz jól jöhetnek. (link)

3- Pelenkázó alátét, textilpelus, pelenkák. Bármennyire is szeretnénk elkerülni, egészen biztosan csakazértis pelenkát kell cserélnünk az út során. A repülőtéren ugyan sokkal jobb helyzetben lennénk, de néha egy fapados tenyérnyi mosdójában kell a vécé feletti deszkakeménységű pelenkázón tisztává varázsolnunk a porontyunkat. Nyugodtan számoljunk óránként egy pelenkát a biztonság kedvéért, hiszen elég kicsi az esély arra, hogy szükség esetén mástól kölcsön tudnánk kérni (meséltem már, amikor Izraelben egy orosz pár sietett a segítségünkre? Na azóta inkább pár darabbal többet pakolok pelusból...) A textilpelust nem ragoznám: fej alá, bukás előtt, baba alá, szopizni... szerintem nincs olyan szülő, aki ne használná az első hónapokban.

igy_repuljunk_kisbabaval.jpg

4- Valami, ami leköti. Kezeket a szívekre, mint szülők, mind hajlamosak vagyunk bedőlni a marketingszövegnek és a legjobbnak tartott fejlesztő- és foglalkoztatójátékokat megvásárolni csemeténk számára. A babák azonban ugyanolyan jól elszórakoznak a környezetükben található tárgyakkal, mint a fent nevezett játékokkal. A nagy útra azonban érdemes egy-egy új darabbal készülni, mert a vészkijáratokat taglaló repülésbiztonsági tájékoztató nem biztos, hogy órákig le fogja foglalni a gyermeket. Nálunk nagy kedvenc a SkipHop textilkönyve, amelyben sok apró részlet várja, hogy az apró ujjak felfedezzék. (link) És ha már játék: ugye senki sem akar a fedélzetre hangot adó játékokat felvinni? Ne. De tényleg ne.

5- Enni- és innivaló. A babának szánt tápszert és vizet legtöbb esetben szó nélkül felengedik a gépre, mennyiségi korlát nélkül. Az üveges bébiételekkel sincs semmi gond, bár előfordulhat, hogy külön vizsgálat alá vetik őket, de csak végső esetben lesznek kinyitva. Ennivaló (almafalatok, rágcsa, etc) felvitele még sosem ütközött problémába egyik légitársaságnál sem. Mi általában a száz millilitert meg nem haladó pürékből tankolunk fel, így a biztonsági ellenőrzésnél sem kell annyi macerára számítani. Az újratölthető kulacs (link) is a legjobb barátunk, ha repülésre kerül sor - lásd kettes pont.

6-7- Törőkendő, gyorszáras zacskó. Nem vagyok egy mindent hatszor kifőző, antibakteriális kendőkkel és kézfertőtlenítővel mászkáló fajta, mert hiszem, hogy egy egészséges immunrendszer kialakulásához szükségtelenül találkozniuk kell a gyerekeknek néhány baktériummal. Viszont láttam már a repülőgép mosdóját az utazás tizenegyedik órájában, és hát... szóval egy antibakteriális kendő azért néha nem árt. Szerencsére mini kiszerelésben is megtalálhatjuk a drogériák polcain, így tényleg nem foglal el sok helyet a pelenkázó táskában. A simítózáras tasak pedig csepp- és szagmentesen megoldja a kakispelus vagy megcsócsált-kiköpött gyümölcs problémáját.

+2, ami nincs a képen:

- minimális mennyiségű alap gyógyszerkészlet. Lázcsillapító kúp, kalciumos pezsgőtabletta, fenistil, ragtapasz, stb - egy alap útipatika a legkisebb helyre is beszuszakolható.

- nyilatkozat a másik szülőtől, ha a babával kettesben utazunk. Érdemes utánanézni, hogy az úticél ország kér-e ilyet, és hogy milyen nyelven, ne a reptéren érjen minket meglepetés.

 

És végül a baráti hátbaveregetés: Minden rendben lesz!

Úticél-ajánló: Stockholm (S)

Anya sosem fázott még annyira, hogy a szobából kilépva automatikusan könnyezzen a szeme. Vagy hogy kapásból pizsamára húzza a téli ruháit, és mindent, de mindent felvegyen, amit csak a bőröndbe pakolt. És ragyogó napsütésben szakadó hóesésért is egészen Svédországig kellett mennie, ahol élete legdrágább dobozos üdítőjét is sikerült elfogyasztania. Ebben a pár mondatban pedig néhány sztereotipizált vonást is sikerült elrejteni...

Stockholm Svédország fővárosa, 14 szigetre épült, amelyeket 53 híd köt össze. Nem véletlen, hogy a város harmadát a vízi utak teszik ki, míg újabb harmadát parkok adják, így korántsem a zsúfolt metropolisz benyomását nyújtja, hanem igenis élhető, emberarcú városét, amelyet például a járdától és úttestől külön szinten futó bicikliutak, az általánosnak mondható rendezett utcakép, és a letisztult, mégis funkcionális skandináv design szeretete is jól jellemez. Ez a "jólét" sajnos magyar zsebnek kissé magas árakkal és meglehetősen hűvös időjárással párosul, lásd fentebb.

Szállás, információ: Az általánosnak mondható magas áraknak köszönhetően a vékony pénztárcájú utazó legolcsóbban hostelben szállhat meg, de még így is egy hotel árát fogjuk kifizetni. Igazi csemege a lakóhajó / hostellé alakított hajó, az interneten többet is kínálnak kiadásra. Nagyon alapos és használható információkat és tippeket kapunk a városról, látnivalóiról a www.visitstockholm.com oldalon - többek közt a számos ingyenesen látogatható múzeum listája is megtalálható rajta. 

Megközelítése: Budapesttől 1951 km távolságra fekszik, a repülőgépek ezt a távot kicsivel több, mint két óra alatt teszik meg - azonban ha a Skavsta reptérre érkezünk, számoljunk még másfél óra buszozást Nyköpingből a fővárosba. Sajnos az AirBaltic által preferált Arlanda sem a legtökéletesebb opció, itt minimum fél órát buszozhatunk, vagy választhatjuk az Arlanda Express-t, így vasúton húsz perc alatt elérjük Stockholmot.

Gyerekkel ajánlott? Igen, hiszen számos olyan programból választhatunk, amely leköti a legkisebbeket és a nagyobb gyerekeket is egyaránt. Ki ne lelkesedne például a Vasamuseet eredeti viking hajójáért? Vagy az Aquaria Vattenmuseum víz alatti alagutaiért? A Spelmuseet videójátékaiért? Gröna Lund vidámparkjáért? A lovagkori fegyvereket és viseletet bemutató tárlatért? Jó idő esetén ott a skanzen, a gyerekirodalomnak szentelt Junibacken és a Kungliga Djurgården állatokkal benépesített parkja is. A 155 méter magas tévétorony, a Kaknästornet eléggé kiesik a turisták által leginkább látogatott óvárosi övezet, a Gamla Stan "bűvköréből", mégis érdemes felkeresni, mert ritkán adódik lehetőség huszonnyolc emelet magasan kávézni, miközben jó idő esetén akár hatvan kilométerre is elláthatunk.

"Ki a világból-tipp": Egy gyors városlátogatás Rigában? A Tallink kompjáratai gyakorta akciós, tízeurós jegyekkel várják a Stockholmból Rigába indulókat, akár a visszautat is érdemes innen tervezni.

 

Képek: saját / pinterest

Úticél-ajánló: Fuerteventura (E)

Anya depressziós a téli sötétben, D-vitaminra szomjazik. Letargiája csak akkor múlik el, amikor meglátja az egyik fapados épp beinduló járatait az egyik kevéssé látogatott szigetre. A Kanári-szigetekre télen? Hát persze, bárhová, ahol plusz húsz fok körüli a hőmérséklet! Előrehozott szülinapi ajándékként pedig felpakol a család, és gyerünk a napfényes Fuerteventurára. Hátizsákkal, kis pénzből, ahogy kell... 

Fuerteventura a második legnagyobb sziget a Kanári-szigetek csoportosulásában, ennek ellenére nemrég került fel a fapadosok palettájára. Ez persze azt is jelenti, hogy kisebb turistaforgalommal kell számolnunk - főleg főszezonon kívül. És hogy mit tartogat egy alig 1660 négyzetkilométeres vulkanikus sziget az afrikai partoktól alig száz kilométernyire az Atlanti-óceánban? Kellemes hőmérsékletet, állandóan fújdogáló szelet, hegyesvölgyes tájakat és rengeteg tengerpartot. Pont úgy hangzik, mint amit nagyon is el tudunk viselni tél derekán...

Szállás, információ: Ha jóelőre foglalunk, egészen elfogadható áron is találunk szállást, nagyjából 8-10 ezer forintért per éjszaka. Főszezonban persze készüljünk a borsosabb árakra, a medencés apartmanhotelek inkább negyvenezer forinttól indulnak. Az Airbnb-nél olcsóbb a Booking, és ha a helyi "zimmerfrei"-kre apellálunk, inkább ne tegyük - sehol nem láttam direktben hirdetett kiadó apartmanokat, szobákat. Ha megúsztuk a szállásfoglalást, már csak autóbérlésre és kajára kell költenünk, szerencsére egyik sem túl drága, sőt, némely élelmiszerbolt még a magyar árakhoz képest is olcsóbb. A CICAR irodáiban pedig elég jó áron bérelhetünk autót (ingyen gyereküléssel), ami elengedhetetlen, ha fel akarjuk fedezni a szigetet - mert ugyan a buszközlekedés nagyon jó, gyerekkel mégis könnyebb így. Hivatalos turisztikai weboldal: http://www.hellocanaryislands.com/fuerteventura/

Megközelítése: Budapesttől 3551 km távolságra fekszik, a Wizzair ezt a távot majdnem öt óra alatt teszi meg. Ez az idő gyerekkel még épp kibírható, ha rengeteg szórakoztató játékkal, könyvvel és kajával készülünk. A repülőgép közönsége egyébként két csoportra oszlik: akik gyerekkel utaznak (meglepően sokan), és akik a gyerekkel utazók miatt morognak (szintén meglepően sokan)... A visszautat foglalhatjuk az egyik szomszédos szigetről is. A komp ugyan meglehetősen borsos áron dolgozik, így csak akkor tegyük ezt, ha kalandvágyók vagyunk - vagy ha nagyon jó áron találunk repjegyet mondjuk Lanzarote-Budapest viszonylatban.

Gyerekkel ajánlott? Egyértelműen. Ha megúsztuk a repülőutat, már csak annyi dolgunk maradt, hogy a fehér (pl El Cotillo, Corralejo dűnéi), sárga (Caleta de Fuste, Cofete), fekete (Ajuy, Gran Tarajal) színű homokos és sziklás strandokból válasszunk. A víz hőmérséklete ugyan inkább napozásra, mintsem úszásra teszi alkalmassá a partokat, de a gyerekek élvezni fogják a bokáig-térdig érő sekély szakaszokon való bogarászást. A szigeten mindenhol engedélyezett a naturizmus, ezt jó, ha tudjuk. Tematikus parkok, delfinleső hajókirándulások és szigetlátogatás (Isla de Lobos Corralejo-ból) is várják az érdeklődőket, főleg a nagyobb gyerekeknek lehet ez élvezetes program. 

"Ki a világból-tipp": A provinciálisabb Betancuria környékén csodálatos a panoráma, és az öt-hatszáz méteres bébivulkánok mellett az út menti kiátókban a helyi mókusokat is megleshetjük. A kézhez szokott kis állatokat ugyan etetni tilos, de az üres mogyoróhéjak mennyiségéből ítélve ez senkit sem érdekel.

Képek: saját

Úticél-ajánló: Vârtop (RO)

Anya a keleti végekről származik, így mindig úgy kalkulál, hogy Erdély sokkal közelebb van, ha például Debrecenhez viszonyítjuk. Kézenfekvő, hogy ki kell próbálni méteres hóban is. Legutóbb elég kalandosan indult a túra, otthonfelejtett igazolvánnyal, négy órás várakozással az okmányirodában, magyargyűlölő szállásadókkal és meleg víz nélküli hotellel folytatódott a kalamajka - de legalább most nem kellett egy autót sem felráncigálni a fagyott szerpentinen, mint 2016 januárjában.

A Bihar-hegység, vagy Erdélyi-szigethegység egy igazi kis csodavilág, három ezernyolcszázas csúccsal a Nyugati-Kárpátok tagjaként magasodik a történelmi Partium területén. A hangsúly Vártop esetében a történelmin van - magyar szót kizárólag a turisták szájából hallani, bár a helyiek megértenek ezt-azt, ha nagyon akarják. Bár többnyire nem akarják. Viszont legalább az angol sem az erősségük :) Szerencsére a Bihar-hegységet nem is beszélgetési célból keressük fel elsősorban, hanem a páratlan természeti szépségek miatt. A Pádis fennsík, a Vigyázó csúcsa, a Csodavár barlangja, a Fekete kövek mellett Vértopot (Vârtop-ot) is nyugodtan felírhatjuk a látnivalók listájára, főleg ha egy kis síeléstől sem riadunk vissza. A településen különös hangulatú sípálya működik - sosem voltam még olyan pályán, aminek az aljában bazársor van, így csúszás után színes parókát, népies bekecset, helyi lekvárt és faragott fokost is bármikor vehetünk, már ha erre támadna gusztusunk. 

Szállás, információ: Vértop szállás-téren nem éppen a legolcsóbb választás, viszont pompás környezetben szállhatunk meg. Cserébe az élelmiszer (vagyis az egyetlen 'magazin' kínálata) és az éttermek nem drágák, és a sípálya is olcsónak számít az osztrák, de még a szlovák pályák mellett is. Hivatalos turisztikai oldalt nem találtam, a netről kell összeszedegetnünk az információt. 

Megközelítése: Budapesttől 421 km távolságra fekszik, ami egy egyszerű síeléshez azért kicsit húzós. Debrecenből máris feleződik az út, és jó útviszonyok mellett kicsit több, mint három óra alatt meg is érkezünk. Vârtop tökéletes kiindulópontja a csillagtúráknak, Zengőkőre, de a Csodavárhoz is eljuthatunk 2-4 óra gyaloglással - nyáron. Télen már a pirossal jelölt út első száz méterén elakadtunk, hiába volt szépen kitáblázva (még magyarul is!), a közel combközépig érő hó mégiscsak visszafordulásra késztetett bennünket. Na meg a farkasordító hideg, amit sikerült kifogni... ennek gyermekünk hangot is adott, így nem erőltettük a hótalpas túrázást.

Gyerekkel ajánlott? Télvíz idején inkább a gyakorlott, hordozót jól bíró túrászoknak ajánlott. Igazán nagy hidegben inkább maradjunk a szállás környékén, sétáljunk a környező dombokon és szánkózzunk a kiépített pályán. Még csúszóalkalmatosságot sem kell magunkkal vinnünk, mert ezernyi műanyag szánkó várja, hogy kikölcsönözzék. Ha pedig rengeteg elvesztegetni való lejünk maradt, csüccsenjünk fel egy lovasszánra - az öreg bácsikák már alig várják, hogy jó pénzért nagyjából három percet járathassák a lovaikat! 

"Ki a világból-tipp": Ha síelni vagy snowboardozni indulnánk, készüljünk fel rá, hogy a felvonóknál elég sokat kell várni, mert főleg a karácsonyi szabadságok és a hétvégék alatt számosan látogatják az Aranyosi síterepet. Viszont a pályával szemközti dombokról nem csak a príma szűzhavat élvezhetjük, de a városka szép panorámájában is gyönyörködhetünk.

 

Képek: saját

Hogyan utazzunk olcsón?

Nemrég összeszámoltam, 2016-ban pont kilenc országban jártunk a kétéves lányommal. Mentünk vonattal, repülővel, kocsival, hajóval, busszal, gyalog... Aludtunk nagyon rossz és nagyon jó szálláson, másztunk hegyre és ereszkedtünk völgybe - mozgalmas év volt, na. Pár napja pedig megkaptam Twitteren a javaslatot/kérdést: blogposzt arról, hogyan kell ennyit utazni. A válasz kézenfekvő: a legolcsóbb utakat kell megcsípni.

olcsoutazas.jpg

Amennyiben nem nyertél a lottón, de állandó mehetnéked van, íme pár tipp, ami segíthet, hogy olcsón utazhass:

- Kiavárosból-tipp 1: kutatómunka

Kövessük a legolcsóbb utakra specializálódott hírportálokat, blogokat! Személyes favoritok: Utazómajom oldal, TravelFree blog, Repjegyportál. Ezeken időről-időre felbukkan egy-egy error fare vagy visszautasíthatatlanul alacsony áron rendszerbe kerülő szállás. Persze nem mi leszünk az egyetlenek, akik az olcsó jegyekre vadásznak - bizony könnyen megeshet, hogy a jó ajánlatokra honfitársaink százai hamarabb lecsapnak, így mi hoppon maradunk, de ne adjuk fel! Láttam én már 680 forintos izraeli repjegyet, egyeurós Air Asia tiketeket és tízzlotyis krakkói buszjegyet is...!

 

- Kiavárosból-tipp 2: kombinációs készség

Odarepülsz, körbenézel, visszarepülsz. De mi lenne, ha... odarepülsz, átkompozol a szomszédos ország fővársába, továbbbuszozol egy harmadikba, átvonatozol a következőbe, és onnan repülsz haza? Éljenek az egyirányú repjegyek! Csak pár kedvenc: oda Budapest-Koppenhága, vissza Malmö-Debrecen. Oda Budapest-Helsinki, vissza Tallinn-ból. Érkezés Fuerteventurára, visszaindulás a szomszédos Lanzarote szigetéről... Érdemes a környező repjegyekkel is játszani: Budapest mellett Debrecen, Bécs, Nagyvárad és Pozsony is megjelenhet, Milánóban a Bergamo és Malpesa is játszik, Londonnal számtalan opciónk van, de még Brüsszelt is érdemes Charleroi mellett a Zaventemre is megnézni - és így tovább.

 

- Kiavárosból-tipp 3: kézipoggyász-krú

Hála a fapadosoknak, az igazán olcsón utazni vágyók a fillérb@száson kívül egy másik nagyon hasznos képességgel is gazdagodhatnak: megtanulnak gazdaságosan, minimalista módon pakolni. Igen, a kézipoggyászosokra gondolok, akik maximális helykihasználás jelszóval képesek gyufaskatulyányira hajtogatni egyheti váltás ruháikat. Korábban én is bejártam Thaiföldet egy szál hátizsákkal, de gyerekkel azért más a helyzet. Két éves kor alatt a kézipoggyász helyett felvihető pelenkázótáska csurig tömése lehet egy opció, ám a legjobb megoldás megtanulni, hogyan kell tényleg keveset csomagolni. Ez bizony belföldi utazásnál is jól jön, amikor az egyik kézre jut a gyerek, másikra a táska, és több csomagot csak saját testi épségünk veszélyeztetése mellett tudnánk csak magunkra aggatni.

 

- Kiavárosbol-tipp 4: olcsó szállás

Babával már a couchsurfing nem játszik, de ifjúsági szállásokon és olcsóbb hostelekben még mindig nagyon jól el tudunk lakni, sőt, a bivaktól, vadkempingtől sem riadnék vissza. A szállások nagy részét egyébként a Booking.com-on foglalom, eddig nem kellett csalódnunk. Érdemes többször visszanézni az aktuális foglalásra, Izraelbe például ugyanazt sokkal olcsóbban is le tudtam foglalni ugyanoda - egy héttel indulás előtt. A repjegyeknél említett akciókat itt is érdemes kihasználni.

 

Dióhéjban ennyi. Persze az igazi hardcore olcsóutazók ezeknél az alaptippeknél sokkal többre képesek, akár stoppolni, vagy munkát vállalni az adott országban, de személy szerint kisgyerekkel inkább a közepesen eltervezett utakat választom. Majd talán 2017-ben merészebb leszek!

Kép: sky-tours.com

Úticél-ajánló: Red Canyon (IL)

Anya gondol egy nagyot, és amikor hiperakciós repjegyeket talál Izraelbe a tél közepére, ragadozómadárként repül rá az akcióra... majd két hónap múlva pedig a kősivatag szélén találja magát, hátán egy izgőmozgó majdnemkétévessel és egy túra-megszálott férjjel. Tökéletes kombó! 

Izrael talán nem az az utazási célpont, ami kisgyerekesként először merülne fel, amikor telelést szervezünk. Már anyám is azzal kezdte, hogy "de ott lőnek, nem?". Szerencsére az Egyiptom és Jordánia által határolt kis csücsök a Vörös-tenger partján egészen békés territóriumnak számít, így bátran éljünk a fapadosok ajánlataival, és élvezzük a téli napsütést Eilat városában. Igen, itt ugyanis kellemes huszonfokok, és úszóvíz  hőmérsékletű tenger fogad majd minket - már amennyiben nem rettenünk el a borsos szállás- és étterem-árak láttán. 

Szállás, információ: Baromi drága, ahogy írtam. A hostelszerű olcsóbb szállások gyorsan elfogynak (hála a fapadosok ár-érzékeny közönségének), érdemes itt is akciókra várni, nekünk Black Friday-n sikerült hotelt keríteni hostel áron. A városban mindenhol van ingyenes wifi, így az információs oldalt bárhol betölthetjük: www.eilat.city

Megközelítése: Budapesttől Ovda volt katonai reptere három és fél óra. A reptér már maga is a sivatagban fekszik, így innen tényleg pár perc az ingyenesen látogatható Red Canyon. Eilat városából kb fél óra autókázásra számítsunk. Nem érdemes szervezett túrára befizetni, inkább bérelt autóval (egy napra kb. 10000 Ft) vagy taxival (140-160 sékel reális ár az oda-vissza útért) induljunk. Kisebb gyerekkel mindenképpen vigyünk hordozót, mert helyenként a szurdokban vaslépcsőkön, acélköteleken kell másznunk. Fejenként három liter víz pedig a minimum, amelyet a sivatagba feltétlen magunkkal kell cipelnünk a kb. három órás túrára. Árnyékra csak a kanyonon belül számíthatunk, így sapka, naptej, hosszú de szellős ruházat legyen nálunk. Több túraútvonalat is választhatunk, végig jól jelöltek, angol nyelvű táblák is megtalálhatók.

Gyerekkel ajánlott? Mindenképpen. A nagyobbak is izgalmas kalandként élhetik meg a vashágcsókon való "kommandózást", és a táj szépsége, a kövek formai- és színbéli tobzódása nem csak a felnőtteket nyűgözi le.

"Ki a világból-tipp": Érdemes minél korábban indulni, így a tömött turistabuszokat, osztáykiránduló helyieket el tudjuk kerülni. Jellemzően délutánonként "telik meg" a kanyon - ekkora mi már a szomszédos hegyek festői csúcsait mászhatjuk, vagy Eilat homokos strandjain pihenhetjük ki a túra fáradalmait.

 

Képek: saját

Úticél ajánló: Zakopane (PL)

Anya szögre akasztja a síbakancsot, és a túracipő után nyúl, hogy a lengyel Tátrát is felfedezze - nyáron. Ebben nagy segítség a térkép és a háti hordozó, a hosszú hétvége termése pedig kismillió panorámafotó és nagyjából ezer felvétel a jellegzetes fazsindelyes-csúcsostetős faházakról. A fotózás nélkül eltöltött időben pedig sör, karamell, sajt, pierogi, áfonya, oszczypek, sauerkraut és gołąbki

Zakopane már a szüleink idejében is kedvelt utazási célpontnak számított, és ebből még az sem von le, hogy az akkoriban elérhető kevés úticélok egyike volt. A bájos kisváros felkapottsága azonban a harmincas években indult, ekkor tört ki a sí-láz, és Zakopane hegyein is megjelentek az akkoriban még faléccel sikló sportrajongók. A városba azonban nyáron is megéri ellátogatni. Egyrész mert a korabeli bája mit sem változott, a magashegyi élet már-már bukolikus kelléktára faragott ereszes, fazsindelyes rönkházak képében idilli díszletet nyújt az ide utazó turistáknak. Belőlük pedig akad jócskán, főleg egy-egy naposabb hétvégén. Ennek ellenére nem (vagy nem nagyon) tapasztalható a turizmus fellendülésével járó lehúzáshullám: a helyiek barátságosak, az árak elfogadhatóak, nem érezni, hogy az utolsó zlotyit is kifacsarják az emberből. Egyedül a túraközpont felvonói felé vezető úton érezzük, hogy a taxishiénák kisbuszos-lovaskocsis unokatestvérei portyáznak. Ez azonban az elszánt túrászt nem rémíti meg; főleg, ha a Morskie Oko tava, a Gubałówka lankái, a Giewont vagy a Kasprowy Wierch tényleg lélegzetelállító csúcsai hívogatják. Esős napot fogtunk ki? Sebaj, fedett fürdőben is átvészelhetjük a rossz idő elvonultát.

Szállás, információ: Romantikus faház vagy medencés luxushotel? Mindkettő megoldható. És ráadásul teljesen elfogadható áron, sokkal jobb szállást kapunk ugyanannyiért itt, mint a szomszédos Szlovákiában. Hivatalos turisztikai oldal : http://www.discoverzakopane.com/

Megközelítése: Budapesttől 319 km - készüljünk egy körülbelül öt-hat órás útra. Gyerekkel érdemes Szlovákiában megállni nyújtózni, akár egy kis bobozással, falmászással is felpezsdíthetjük a vérkeringést, átmozgathatjuk a hosszú üléstől elmacskásodott lábakat - erről hamarosan új bejegyzés érkezik. Ha egy krakkói városnézés után vágnánk neki a Tátrának, válasszuk a buszt vagy a vonatot, 2-3 órás menetidő után meg is érkezünk.

Gyerekkel ajánlott? Sok gyerekes családdal találkozni a városban, sőt, a kabinos felvonónak köszönhetően a majd' kétezer méteres Kasprowy Wierch-en is. Egyedül a viszonylag hosszú odajutást kell valahogy kibekkelni...

"Ki a világból-tipp": Tájékozódjunk előre a felvonókról: a két beülős sílift nem mindig működik, a Kasprowy Wierch-re haladó felvonó pedig főleg napos hétvégénken iszonyatosan zsúfolt. Érdemes a jegyet előre megvenni a pkl.pl oldalon vagy a jegyautomatákban. A jegy érvényessége elvileg két óra, ennyit lehetne a csúcson tartózkodni - ez ne tántorítson el senkit a hosszabb túráktól, gond nélkül visszavisz a felvonó akár négy óra elteltével is. A jegyért kártyával is lehet fizetni, a csúcson pedig pöpec pelenkázó várja a legkisebbeket. 

 

Képek: saját