Ki a világból

Úticél ajánló: Gibraltár (GB)

2016. május 30. - egy.

Anya Spanyolországba indul, mégis Nagy-Britanniában köt ki. Rákvörösre égett, szeplős fiúk élvezik az iskolai egyenruha nélküli nyarat egy mindenhonnan látható kopár szikla mellett - ami kopár ugyan, emellett mégis egy érdekes, multikulturális olvasztótégely. Egy kis Anglia - mediterrán környezetben. 

Gibraltár, az alig hét négyzetkilométeres városállam, az egyik legdélibb pontja az Ibériai-félszigetnek, mégis az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozik. Az arab, spanyol, angol hatások máig érezhetőek a helyiek beszédében, kultúrájában. A 425 méter magas mészkőszirt lábánál apró, zömében helyiek által látogatott strandok húzódnak, míg a felvonóval pár perc alatt a majmok által benépesített csúcsra is felérhetünk. A Main Street áfa- és vámmentes boltjai, az autóutat keresztező repülőgép-leszállópálya, a félsziget bizonyos részein jellemző elhagyatott épületek és a hadászati szempontból jelentős, sziklába vájt barlang- és alagútrendszer mind-mind egyedi vonást ad a világ eme különleges szegletének. A spanyol oldalon egy unalmas, poros kisváros, La Línea de la Concepción várja homokos strandjaival és színes házaival a turistákat, érdemes innen gyalogosan átkelni a határon.

Szállás, információ: Gibraltár nem az a hely, ahol sokat lehetne időzni, az utazók leginkább egynapos programokon keresik fel a sziklát. A helyiek inkább Spanyolországban laknak, csak dolgozni járnak át, így inkább mi is ott keressünk szállást. A hivatalos turisztikai weboldal: http://www.visitgibraltar.gi/

Megközelítése: Budapesttől 2371 km - legkönnyebben a Costa del Sol üdülőhelyeiről (Málaga, Benalmádena, Marbella, Torremolinos) induló szervezett utak segítségével juthatunk Gibraltárra, távolságtól függően kb 40 euróval számoljunk. Amennyiben autót bérlünk, készüljünk a briteknél kötelező haladási irányra. 

Gyerekkel ajánlott? A gyerekeknek nagy élmény a kabinos felvonó, de a majmok mellett vigyázzunk rájuk, az állatok karmolhatnak, haraphatnak. Ez szerencsére nem igaz a környék vizeiben élő delfinkolóniára - érdemes pár órás hajókirándulásra befizetni, hogy megfigyelhessük a vadon lubickoló vízi emlősöket. Viszont ha már unjuk a strandokat és a hőséget, fedezzük fel a szikla erőd- és alagútrendszerét.

"Ki a világból-tipp": A határátlépésnél érdemes elkerülni a reggeli és munka utáni csúcsot, amikor a Gibraltárban dolgozó spanyol lakosság is egyszerre indul haza.

 

Képek: saját / cadiztaxitours.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr408834276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása