Ki a világból

Így repüljünk kisbabával

2017. március 09. - egy.

Emlékszem, mennyire örültem volna az első repülésünk előtt egy összefoglalónak, hogy mégis mire készüljek, lehet-e ezt vagy azt vinni, vajon kellene-e füldugóval készülnöm az utastársak részére, ha végigüvölti az utat, és egyébként is, mi fog történni. Vagy csak egy baráti hátbaveregetésnek, hogy elhiggyem, minden rendben fog menni. Előbbivel tudok szolgálni, kedves babával repülni készülő szülők, íme néhány hasznos tipp:

1- Hordozó. Mivel alapvetően nem vagyok babakocsi-ellenző elvakult hurcimama, nálam a babakocsi praktikussági okokból esett ki: túl nagy helyet foglal el, és bár ingyenesen vihető fel a repülőgép fedélzetére, ha kétévesnél fiatalabb gyermekkel utazunk, de nyűgnek tartom. A csatos hordozó vagy karikás kendő (link) sokkal praktikusabb, mert a) ugyanúgy lehet bennük szállítani a gyermeket, b) jól összehajtogatva a babatáskába is beférnek, c) apa is könnyen magára tudja applikálni, d) a transzferbuszon vagy hídon is gond nélkül használható. A kendővel e) nem mellesleg fedélzeti szoptatás közben is diszkréten takarhatjuk magunkat.

2- Cumi. Apropó, fedélzeti szoptatás... Fel- és leszálláskor a babák érzékeny füle is megérzi a nyomáskülönbséget, és a legtöbb gyerek ilyenkor nyűgösködik egy kicsit. Segít, ha nyelnek, isznak valamit, és vérmérséklettől függően a cumi is beválhat. A RazzBaby önzáródó cumijai leeséskor bezáródnak, így nem lesz piszkos maga a cumi rész, ezért utazáshoz jól jöhetnek. (link)

3- Pelenkázó alátét, textilpelus, pelenkák. Bármennyire is szeretnénk elkerülni, egészen biztosan csakazértis pelenkát kell cserélnünk az út során. A repülőtéren ugyan sokkal jobb helyzetben lennénk, de néha egy fapados tenyérnyi mosdójában kell a vécé feletti deszkakeménységű pelenkázón tisztává varázsolnunk a porontyunkat. Nyugodtan számoljunk óránként egy pelenkát a biztonság kedvéért, hiszen elég kicsi az esély arra, hogy szükség esetén mástól kölcsön tudnánk kérni (meséltem már, amikor Izraelben egy orosz pár sietett a segítségünkre? Na azóta inkább pár darabbal többet pakolok pelusból...) A textilpelust nem ragoznám: fej alá, bukás előtt, baba alá, szopizni... szerintem nincs olyan szülő, aki ne használná az első hónapokban.

igy_repuljunk_kisbabaval.jpg

4- Valami, ami leköti. Kezeket a szívekre, mint szülők, mind hajlamosak vagyunk bedőlni a marketingszövegnek és a legjobbnak tartott fejlesztő- és foglalkoztatójátékokat megvásárolni csemeténk számára. A babák azonban ugyanolyan jól elszórakoznak a környezetükben található tárgyakkal, mint a fent nevezett játékokkal. A nagy útra azonban érdemes egy-egy új darabbal készülni, mert a vészkijáratokat taglaló repülésbiztonsági tájékoztató nem biztos, hogy órákig le fogja foglalni a gyermeket. Nálunk nagy kedvenc a SkipHop textilkönyve, amelyben sok apró részlet várja, hogy az apró ujjak felfedezzék. (link) És ha már játék: ugye senki sem akar a fedélzetre hangot adó játékokat felvinni? Ne. De tényleg ne.

5- Enni- és innivaló. A babának szánt tápszert és vizet legtöbb esetben szó nélkül felengedik a gépre, mennyiségi korlát nélkül. Az üveges bébiételekkel sincs semmi gond, bár előfordulhat, hogy külön vizsgálat alá vetik őket, de csak végső esetben lesznek kinyitva. Ennivaló (almafalatok, rágcsa, etc) felvitele még sosem ütközött problémába egyik légitársaságnál sem. Mi általában a száz millilitert meg nem haladó pürékből tankolunk fel, így a biztonsági ellenőrzésnél sem kell annyi macerára számítani. Az újratölthető kulacs (link) is a legjobb barátunk, ha repülésre kerül sor - lásd kettes pont.

6-7- Törőkendő, gyorszáras zacskó. Nem vagyok egy mindent hatszor kifőző, antibakteriális kendőkkel és kézfertőtlenítővel mászkáló fajta, mert hiszem, hogy egy egészséges immunrendszer kialakulásához szükségtelenül találkozniuk kell a gyerekeknek néhány baktériummal. Viszont láttam már a repülőgép mosdóját az utazás tizenegyedik órájában, és hát... szóval egy antibakteriális kendő azért néha nem árt. Szerencsére mini kiszerelésben is megtalálhatjuk a drogériák polcain, így tényleg nem foglal el sok helyet a pelenkázó táskában. A simítózáras tasak pedig csepp- és szagmentesen megoldja a kakispelus vagy megcsócsált-kiköpött gyümölcs problémáját.

+2, ami nincs a képen:

- minimális mennyiségű alap gyógyszerkészlet. Lázcsillapító kúp, kalciumos pezsgőtabletta, fenistil, ragtapasz, stb - egy alap útipatika a legkisebb helyre is beszuszakolható.

- nyilatkozat a másik szülőtől, ha a babával kettesben utazunk. Érdemes utánanézni, hogy az úticél ország kér-e ilyet, és hogy milyen nyelven, ne a reptéren érjen minket meglepetés.

 

És végül a baráti hátbaveregetés: Minden rendben lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr2212325513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása