Ki a világból

Úticél ajánló: Zeleni vir és az Ördög-hágó (HR)

2016. június 18. - egy.

Anya egy hálátlan dög, mert mindig "horvátba" járt gyerekkorában, ezért ódzkodik felnőttként is oda menni. Ezért esik a választás a kevéssé ismert hegyvidéki részekre, és milyen jó, hogy így jön össze! Kellemes kis háromórás túra szakítja meg az autópályázás unalmasságát. Mert hát ugye, tenger az azért kell.

A Kvarner-öböl előterében húzódó Gorski Kotar hegyvidék néhány igazi gyöngyszemet tartogat az aktív kikapcsolódást keresők számára. A legtöbb hazai turista inkább enged a közeli horvát tenger csábításának, így a parttól alig húsz kilométerre lévő Zeleni Vir vízesés és a környékét vadregényes keretbe foglaló Vrajži prolaz, azaz a 'Zöld forrás' és az 'Ördög-hágó' a Horvátországba utazók zömének látóterén kívül esik. Pedig megéri ellátogatni ide, a buján zöldellő környezetben izgalmas túraútvonalakat találunk. A hetven méter magasról lezúduló vízesés a látogatóközponttól alig húsz perc sétára található, a hágóért azonban jobban meg kell dolgozni. Érdemes a vízeséstől visszasétálva a hegyi szakaszon felfelé haladni, úgy érinteni a vasútállomást, majd a szurdokba ereszkedni. A közel két órás túra egy szakasza kisebb zúgók, gyors sodrású patakok fölött pallókon, hidakon halad át - számoljunk azzal, hogy némelyik kissé rozoga lesz. A nyirkos, helyenként egyenesen tocsogós talaj miatt vízálló bakancs (ezt saját káron tanultuk meg!), a vízesés párafelhője miatt esőkabát és a Muževa hiša barlang látogatásához zseblámpa ajánlott!

Belépőjegy, információ: 25 kuna (kb.1000 Ft), hét éves korig díjmentesen látogatható. Ha a vasúttól indulunk, kikerülhetjük a belépőfizetést, de így nem kapunk térképet. Weboldal a környékről (nyitvatartás és árak nélkül, sajnos):  http://www.tz-skrad.hr/en/zeleni_vir.php

Megközelítése: Budapesttől 459 km - ezt kis szerencsével akár végig is üli a gyerek nagyobb nyűgösködés nélkül. A Rijeka irányába tartó autópályán Ravna Gora lehajtótól Skrad városán keresztül érhető el. Itt megállhatunk a vasútállomáson, az Ördög-hágó útvonala itt halad, de egy kitáblázott, keskeny aszfaltúton le is lehet menni a vízeséshez közelebb lévő látogatóközpontba, ahol kiépített parkolók, toalett és időszakosan üzemelő büfé is várja a látogatókat.

Gyerekkel ajánlott? A kisebbek egy fitt apuka/anyuka segédletével házi hordozóban csendesen ücsöröghetnek, a vízesést már biztonságosan járóknak is ajánlom (őket egyébként apró játszótér is várja a látogatóközpontban, ha nem fáradtak volna el eléggé), a hágóra azonban inkább nagyobb gyerekekkel induljunk, akik egyedül képesek haladni meredekebb szakaszon is. A mosdóban nincs lehetőség pelenkázásra.

"Ki a világból-tipp": A belépőjegyhez kapott vázlatos térkép semmilyen túrajelölést nem mutat, így tanulmányozzuk a látogatóközpont nagy tábláit indulás előtt.

 

Képek: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr558821636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása