Ki a világból

Úticél ajánló: Zeleméri romtemplom (H)

2016. június 27. - egy.

Anya családfakutat; kalandozásait pedig Zeleméren folytatja. Ezt ne is keressük a térképen; nevét már csak az elhagyatott vasútállomás és a vele szemben magasodó templomrom őrzi. A romos templomfalakat és a kísértetjárta állomásépületet éjjel okkal kerülném ... a misztikus hely nappali fényben azonban egy könnyed, fél órás múltidézésre csábít. 

Zelemér romtemploma egy úgynevezett kunhalmon, ősi temetkezési helyen áll. Maga a templom az 1300-as években épült, késő gótikus stílusú. A történelem során többször feldúlták, mára csak a Csonka torony és kisebb falmaradványok, illetve a szakszerűen helyreállított alap maradt meg. 1907 óta műemlék, két éve pedig a környezete is megszépült: kerítés, pihenőhely, éjszakai világítás épült. Apropó, éjszaka... a helyiek furcsa fényjelenségeket, szellemeket észleltek a romoknál, ezeket a népi legendáriumból ismert Boda Katalin halálához társítják. Bizonyos vélekedések szerint a templom alapjául szolgáló kunhalom Dobogókőhöz hasonlóan misztikus energiákkal bír, egyesek azt feltételezik, maga Attila is ezen a tájon nevelkedett. Bárhogy is legyen, feltöltődni, jó levegőt szívni Zelemér tökéletes (Bodaszőlőn egy ideig tüdőszanatórium is működött).   

Belépőjegy, információ: A romtemplom ingyenesen látogatható. Hivatalos honlapot sajnos nem találtam.

Megközelítése: Zelemért nem találjuk a térképen, viszont Debrecen és Hajdúböszörmény közt fekszik Bodaszőlő, pontosan ide igyekszünk. Autóval vagy kerékpáron a 35-ös számú főútról néhány perc alatt elérhető, ekkor a vasúthoz lyukadunk ki. Alsó-Józsa irányából a szántóföldek mellett egy kevésbé kellemes földúton is megközelíthetjük a templomot, ha épp nem esett az eső. Vonattal Böszörményből pár perc alatt, Debrecenből mintegy húsz perc utazás után a tiszalöki személyvonatról leszállva szintén egyszerűen a romokhoz juthatunk.

Gyerekkel ajánlott? A történelem iránt érdeklődő nagyobbak biztosan szívesen olvassák a templom történetét bemutató információs táblákat és bogarásszák majd az ősöreg téglákba vésett neveket, cirill betűs írásokat, évszámokat. Lehet versenyezni, ki találja meg a legkorábbi dátumot! Kisebbek számára a könnyen körbejárható rom talán nem túl izgalmas, őket a parkosított pihenőhelyen való piknikezés, bográcsozás jobban érdekelheti. Mosdó nincs a környéken, ezért kézfertőtlenítővel, nedves törlővel érdemes készülnünk.

"Ki a világból-tipp": A kunhalomról szép kilátás nyílik a végtelen gabonamezőkre - ezért a romtemplom népszerű célpontja az esküvői fotózásoknak. 

Képek: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr78862584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása