Ki a világból

Úticél-ajánló: Red Canyon (IL)

2016. december 22. - egy.

Anya gondol egy nagyot, és amikor hiperakciós repjegyeket talál Izraelbe a tél közepére, ragadozómadárként repül rá az akcióra... majd két hónap múlva pedig a kősivatag szélén találja magát, hátán egy izgőmozgó majdnemkétévessel és egy túra-megszálott férjjel. Tökéletes kombó! 

Izrael talán nem az az utazási célpont, ami kisgyerekesként először merülne fel, amikor telelést szervezünk. Már anyám is azzal kezdte, hogy "de ott lőnek, nem?". Szerencsére az Egyiptom és Jordánia által határolt kis csücsök a Vörös-tenger partján egészen békés territóriumnak számít, így bátran éljünk a fapadosok ajánlataival, és élvezzük a téli napsütést Eilat városában. Igen, itt ugyanis kellemes huszonfokok, és úszóvíz  hőmérsékletű tenger fogad majd minket - már amennyiben nem rettenünk el a borsos szállás- és étterem-árak láttán. 

Szállás, információ: Baromi drága, ahogy írtam. A hostelszerű olcsóbb szállások gyorsan elfogynak (hála a fapadosok ár-érzékeny közönségének), érdemes itt is akciókra várni, nekünk Black Friday-n sikerült hotelt keríteni hostel áron. A városban mindenhol van ingyenes wifi, így az információs oldalt bárhol betölthetjük: www.eilat.city

Megközelítése: Budapesttől Ovda volt katonai reptere három és fél óra. A reptér már maga is a sivatagban fekszik, így innen tényleg pár perc az ingyenesen látogatható Red Canyon. Eilat városából kb fél óra autókázásra számítsunk. Nem érdemes szervezett túrára befizetni, inkább bérelt autóval (egy napra kb. 10000 Ft) vagy taxival (140-160 sékel reális ár az oda-vissza útért) induljunk. Kisebb gyerekkel mindenképpen vigyünk hordozót, mert helyenként a szurdokban vaslépcsőkön, acélköteleken kell másznunk. Fejenként három liter víz pedig a minimum, amelyet a sivatagba feltétlen magunkkal kell cipelnünk a kb. három órás túrára. Árnyékra csak a kanyonon belül számíthatunk, így sapka, naptej, hosszú de szellős ruházat legyen nálunk. Több túraútvonalat is választhatunk, végig jól jelöltek, angol nyelvű táblák is megtalálhatók.

Gyerekkel ajánlott? Mindenképpen. A nagyobbak is izgalmas kalandként élhetik meg a vashágcsókon való "kommandózást", és a táj szépsége, a kövek formai- és színbéli tobzódása nem csak a felnőtteket nyűgözi le.

"Ki a világból-tipp": Érdemes minél korábban indulni, így a tömött turistabuszokat, osztáykiránduló helyieket el tudjuk kerülni. Jellemzően délutánonként "telik meg" a kanyon - ekkora mi már a szomszédos hegyek festői csúcsait mászhatjuk, vagy Eilat homokos strandjain pihenhetjük ki a túra fáradalmait.

 

Képek: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://kiavilagbol.blog.hu/api/trackback/id/tr412067853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása